Scroll down voor de 10 nieuwe data - Winter Series 2025 - in Gent. Op de hoogte blijven van andere nieuwe data of vrijgekomen plaatsen? Registreer je dan op de wachtlijst.
Lying down concert – Hilvaria studio’s Hilvarenbeek
Na een eerste succesvol en uitverkocht piano ligconcert, volgt in juni een tweede show bij avondlicht op de langste dag van het jaar. Het ligconcert gaat door in de zeer intieme en mooie expositieruimte van de Hilvaria Studio’s te Hilvarenbeek (Tilburg), Nederland. Dit concert maakt deel uit van een Nederlandse tour met concerten in Amsterdam (6/6) Rotterdam (13/6 SOLD OUT) en Zwolle (15/6 – SOLD OUT).
Doors open: 19u30 – ontvangst met glaasje cava
Het concert gaat door bij schemerlicht van 20u00 tot 21u30. Vergeet je matje, dekentje en kussen niet mee te brengen!
Mogelijkheid tot gratis bezoek van de lopende expo’s. (meer info over de expo vind je onderaan deze pagina)
Kies een matje en schik je kussen onder je hoofd. Maak je klaar om een uur lang je hoofd leeg te maken en weg te dromen tijdens dit ligconcert. Verwacht een uniek ononderbroken muzikaal verhaal waarin rust, spanning, muzikale thema’s en dynamiek je een uur lang meevoeren. Een moment van rust, stilte en verbinding in een wereld vol vergaderingen, whatsappberichten en instareeltiktokstories.
Hoe het werkt
Ontvangst in de Hilvaria Studios met een glaasje cava. Tijdens dit exclusieve en intieme zomers ligconcert kan je je vervolgens nestelen op je matje rond de vleugelpiano. Het concert duurt ongeveer 1.15 uur. Er zijn geen pauzes. Na het concert kan je de lopende expo bezoeken. (Meer info over de expo vind je onderaan deze pagina.)
Vergeet je matje, dekentje en kussen niet mee te brengen!
Mattias Devriendt?
Mattias Devriendt leerde piano spelen op 9-jarige leeftijd. Hij woont in Gent. Sinds 2022 speelt hij lying down concerts. Geen Mozart, Beethoven of Schubert, maar eigen werk. Zijn belangrijkste invloeden zijn Radiohead, Philip Glass, Ludovico Einaudi, Nicolas Jaar, The Album Leaf, Nils Frahm, Keith Jarrett en Jóhann Jóhannsson.
Sinds 2004 speelt hij in de band Monserey en sinds 2022 treedt hij ook solo op als pianist. ‘Mijn missie is om via muziek mensen een moment van rust en verdieping te bieden.” In 2024 brengt hij de laatste van 4 EP’s uit samen met het label BRG Benelux. De 4 EP’s zijn getiteld Simplicity, Contension, Equinamity en Opposition en er is ook een vinyl album ‘As I Lay Down’. Eind 2024 brengt hij een tweede album uit ‘All Things Will Clear Up, Eventually’. In oktober 2023 werd hij door Stad Gent verkozen tot Gentenaar van de maand.
Margriet Luyten (Venlo, 1952) – Wandkleden, fotografie, film
Het werk van Margriet Luyten (Venlo, 1952) is poëtisch en liefdevol.
Tijd en eeuwigheid vormen terugkerende thema’s in haar werk.
Fotografie en film hebben jarenlang een centrale plaats ingenomen in haar werk. Luyten werkte en werkt nog steeds aan een reeks gombichromaat- en zeefdrukken, ze maakte wandtapijten op basis van foto’s en maakte in Levenswerk I en II indrukwekkende videoportretten van kunstenaars en kunstbemiddelaars in de laatste fase van hun artistieke carrière.
In de Leuvenzaal zijn haar wandtapijten en een selectie uit haar foto’s te zien, aangevuld met een paar subtiele accenten van ruimtelijke werkjes uit een vroegere periode.
In de Kodakzaal tonen we Levenswerk I en II en in het Ei wordt een voor de gelegenheid samengestelde videoinstallatie geprojecteerd.
Er bestaat een lange historische traditie van wandtapijten met landschappen, waarin mythologische verhalen gesitueerd worden of waarin het landschap de achtergrond vormt voor pastorale scènes. Margriet Luyten zet landschapsfoto’s om in wandkleden. Foto’s worden omgezet in computerbestanden waarna er kleuren en soorten garens uitgezocht worden om de foto te vertalen naar textiel. De landschappen zijn gefotografeerd op verschillende plekken in de wereld. Plaatsen, tijden, jaargetijden zijn stilgezet in de tijd, maar tijd lijkt voelbaar geworden door de materiaalkeuze en de weeftechnieken. Op de kleden zijnmet de hand, in kruissteek, zorgvuldig gekozen dichtregels van o.a. Goethe, Emily Dickinson en Antjie Kroch geborduurd.Soms zie je de regels niet meteen, maar komen ze langzaam tevoorschijn. Door de woorden wordt een plek met een geschiedenis verbonden. De dichtregels vullen het landschap met betekenis.
Voor Levenswerk I ging Margriet Luyten op zoek naar kunstenaars die zich in de laatste fase van hun werkzame leven bevonden. Ze filmde veelal de stilte waardoor een intieme ontmoeting met de kunstenaars teweeggebracht wordt. Levenswerk II gaat over de kunstbemiddelaars die ervoor zorgen dat kunst zichtbaar wordt voor het publiek. In deze serie speelt het gesproken woord een belangrijke rol.
Deze films waren eerder te zien in onder andere museum De Pont in Tilburg en M HKA in Antwerpen.
Het werk van Margriet Luyten is opgenomen in verschillende kunstcollecties, ze werd verschillende keren ondersteund door het Mondriaan Fonds en ze ontving in 2020 de ‘Will en Jan van Hoof Kunstprijs’.
In 2021-’22 kreeg ze van de Broederschap van Onze Lieve Vrouw van Den Bosch de opdracht om de nieuwe mantel voor het Mariabeeld van de Sint Jan in ’s-Hertogenbosch te ontwerpen. Maria draagt de mantel jaarlijks tijdens elke vastenperiode.